VRSTE STAKLA

Izbor prozora više nije tako lak zadatak, nekada je bilo jasnije, postojali su 2 ili 3 modela, ali došla su neka druga vremena, industrija stolarije se razvila i izbacuje na tržište veoma veliku paletu raznih rešenja, tako da se od kupaca očekuje da budu i edukovani, kako bi znali šta im treba i šta je najbolje rešenje za njih.

U ovom tekstu fokusiramo se na stakla i ostakljivanje. Prozori mogu da imaju jedan, dva ili tri panela. Što se samog stakla postoje nekoliko vrsta.

Vrsta stakla

FLOT STAKLO

Flot staklo je standardno staklo koje je ravno i providno i koje se najčešće koristi u našoj praksi,  izrađuje se u debljinama od 3 mm do 10 mm.

MAT STAKLO

Na nekim mestima kao što su kupatila, javne prostorije, ordinacije, laboratorije i slično, stavlja se mat staklo koje omogućuje privatnost u unutrašnjost prostorija, ali istovremeno propušta dovoljno svetlosti. Postoje različite verzije mat stakala u zavisnosti od stepena zamagljivanja, skala ide od 1 do 5, gde je 1 najmanji a 5 najveći stepen obskurnosti (zamagljenosti).

SIGURNOSNA STAKLA

Na mestima koja zahtevaju veću sigurnost i tajnost stavljaju se laminirana i ojačana (nekada i žicom)  stakla koja se vrlo teško razbijaju. Mogu da budu u različitim debljinama i do nekoliko santimetara.

NISKO ENERGETSKO STAKLO (LOW E STAKLO)

Ova stakla štede energiju, obložena su tankim metalnim slojem koji reflektuje energiju nazad u prostoriju, a istovremeno propušta sunčevu energiju.

Staklo

DEKORATIVNA STAKLA

Omogućuju veliku slobodu prilikom dizajniranja, i prilagođavanje prema željama kupaca, koriste se razne šare i boje, može da se menja  jasnoća i transparentnost stakla, kao i provodljivost svetlosti.

Postoje nekoliko kategorija dekorativnih stakala:

  • providna (prozračna) stakla
  • lamninirani prozori sa zatamnjenim ili prozračnim međuslojem
  • peskarena stakla
  • gravirana stakla pomoću kiselina
  • stakla sa teksturom
  • emajlirana stakla
  • stakla-ogledala

STAKLA KOJA SE SAME ČISTE

Kod ovih stakala nije potrebno ili je znatno smanjena  je potreba za čišćenjem, pošto je staklo presvučeno sa specijalnim hidrofilnim i foto katalitičkim slojom (sposobnost reacije sa svetlosnim UV zracima), koji omogućuje da dnevna svetlost i kiša sami operu prašinu i prljavštinu. Idealni su za prozore na krovovima i na mestima koja su nedostupna za održavanje (visoke zgrade, nagnuti krovovi i sl).

PAMETNII PROZORI

Ovi prozori imaju mogućnost kontrolisanja i filtriranja sunčeve svetosti koja ulazi u prostorije. Upotrebom ovih stakala se znatno smanjuje, u nekim slučajevima i potpuno, potreba za klimatiziranjem prostorija (što doprinosi uštedi energije), a istovremeno omogućuju atraktivni izgled zgrade.

Upotrebljavaju se za prostorije sa velikim staklenim površinama gde ulazi velika količina toplotne energije (velike staklene fasade, veliki hodnici – železničke i autobuske stanice, aerodromi, stakleni hodnici i sl.).

Kombinacije

Osim navedenih postoje još mnogo vrsta, proizvođači u saradnji sa naukom stalno izbacuju nova rešenja, a postoje i razne kombinacije različitih stakala, kao što su stakla koja se same čiste u kombinaciji sa dekorativnim staklima, ili pametna stakla sa niskoenergetskim staklima, sigurnostni i štedljivi paneli  i td.

Prozori su postali vrlo kompeksni, prošla su vremena sa jednostavnim rešenjimam, prosečni kupac mora dobro da zna kakve su njegove potrebe i kakva je ponuda na tržištu.

© 2018 PVC stolarija Mondline. Sva prava zadržana.