7 RAZLOGA DA ODABERETE PVC STOLARIJU

Od devedesetih godina prošlog veka pa na ovamo, na polju građevinske stolarije dominiraju prozori i vrata od PVC-a.  Razloga ima više, navešćemo najvažnijih sedam.

1. Vek trajanja

To što su napravljeni od Polivinil hlorida koji je jedna vrsta plastike znači da PVC stolarija može da traje veoma dugo, znatno duže od drvene i metalne.  Radi se o veoma izdržlivom  materijalu koji se ne savija, ne krivi, ne ljušti se, otporan je na vremenske uslove, ne gubi bolju pod dejstvom UV zraka, ne menja koezistenciju pod dejstvom hemijskih preparata, proizvodi od PVC-a ne rđaju i ne trule, nisu podložna napadima insekata, i td. PVC stolarija može da traje više decenija, a da ne izgubi od svog izgleda i svojih svojstava.

2. Održavanje

Za razliku od drugih vrsta prozora i vrata, PVC stolarija traži vrlo malo, skoro minimalno održavanje. Pošto ona ne mora da se zaštićuje i farba protiv trulenja i protiv korozije, održavanje se svodi na povremeno brisanje prašine  krpom koja je natoplenja nekim deterdžentom. Nije na odmet i povremeno očistiti i nauljiti pokretne delove, okov, šarke i brave na prozorima, kako ne bi bilo neprijatnih zvukova i još više produžio vek trajanja.

3. Velika energetska efikanost (manji računi)

Na polju energetske efikasnosti, PVC stolarija je superiorna pošto je njihova termo i akustična izolacija na najvišem nivou. Prozori se izrađuju od profila sa više komora (5-8), stakla su od dva ili tri panel  između kojih se nalazi inertni gas, okov je vrhunski koji ne dozvoljava da se pojave pukotine i zazori između ramova, štokova i prozorskih ili vratnih krila kroz koje beži toplota iz unutrašnjosti prostorija. Manje curenje vani toplote, manji računi za grejanji ili hlađenje. Osim energetske efikanosti PVC prozori smanjuju buku koja ulazi iz vana.

4. Izgled i stil

PVC stolarija može da se proizvodi u velikom izboru boja i oblika. Proces proizvodnje je takav da se prozori mogu lako oblikovati i proizvoditi po željii, dizajneri imaju više slobode da izraze svoju maštu i da udovolje specifičnim potrebama klijenata. Profili mogu da su četvrtasti, polukružni, ovaljni, troglasti, nepravilni, mogu da se boje u svim mogućim bojama, da se printaju razni dezeni (može da se odabere izgled drveta, na pr.) i šare.

5. Niska cena

Cena je niža iz više razloga:
  • jeftinija je proizvodnja koja može da bude masovna, ali kao što smo već naveli vrlo lako može da se postigne i prilagođavanje (engl. costumization) posebnim željama kupca bez velikih podešavanja proizvodnih linija,
  • Polivinil Hlorid  je relativni jeftin materijal,
  • videli smo i da je održavanje lako i jeftino,
  • računi domaćinstva za grejanje su manji zbog bolje izolacije prostorija

6. Bezbednost

PVC vrata i prozori su tako konstruirani i izvedeni da nude najveću moguću zaštitu. Ugrađuju se vrlo kompleksni sistemi za zabravljivanje i zaključavanje (brave, šarke, metalne poluge), sistemi koji omogućuju veliki stepen bezbednosti. Kako bi se bezbednost još više poboljšala, u sredini prozorskih profila se ubacuju metalne šipke (najčešće od galvanizovanog čelika), koje onemućavaju lomlenje i mogućnost provala.

7. Uticaj na životnu sredinu

Individualni potrošaći u sve većem broju postoju zabrinuti zbog uticaja čoveka na životnu sredinu i paze kakve proizvode kupuju, da li pogrešnom nabavkom ugrožavaju svoju okolinu,   kakav je njihov CO2 otisak (carbon footprint). Ne samo pojedinci nego i države obraćaju više pažnju na ovu važnu materiju i reaguju tako da menjaju zakonske propise kako bi uticale na smanjenje štetnod delovanja. Samim tim što stolarija PVC-a od ima veliku energetsku efikasnost, dobra izolaciona svojstva, poseduje mogućnost za recikliranje, nije toksična i ne zagađuje, sama se preporučuje kao dobar izbor za ljude koji paze na budućnost naše planete.

© 2018 PVC stolarija Mondline. Sva prava zadržana.